Restauratie

Er is zeer weinig vraag naar restauratie. Enkel speciale projecten of voorwerpen met een emotionele waarde wenst men nog te restaureren. Ik beperk mij tot de opdrachten met artisanale draaiwerk.


Dak ornamenten

“Dak ornamenten” voor de restauratie van een gebouw gedraaid. Deze ornamenten in eik moeten in een boring van 35 mm passen. Links een van de oude ornamenten die als voorbeeld werden meegegeven.


Trapspijlen voor een oude beuken trap

Weer een kleine restauratie werkje. Een oude beuken trap van een woning  had een 4-tal nieuwe spijlen nog. Elke spijl is opnieuw gemaakt zonder kopieer draaibank/installatie. Bij dergelijke opdrachten maak ik steeds een master om de fout niet steeds te vergroten


Niet onmiddellijk restauratie draaiwerk. wel copie antiek draaiwerk.

Aan de hand van het voorbeeld (midden) werden er vier tafelpoten gedraaid met een klein hoogte verschil ten opzichte van het origineel (op vraag van de klant)
Er werden twee reeksen gemaakt: een in eik en een in kerselaar


Dit was voor mij een bijzondere vraag naar restauratie omdat ik graag met oude tractoren rij. Een vriend bezit een mooie collectie, soms mag ik eens met een old timer mee de baan op.
Het aandrijfwiel van de tractor was ook aan restauratie toe. Dit wiel werd gebruikt om zware riemen van (bieten)-molens, dorsmachines aan te drijven.
Voor de kenners:
Tractor: Farmall – M
bouwjaar: 1946

Hier moesten al de spijlen elk afzonderlijk opnieuw met de hand gedraaid worden: een master draaien en dan naar op copy draaibank reproduceren was niet gewenst omwille van de aard van de stoelen.

voor de demontage, montage, verbetering van de verbindingen werd er beroep gedaan op een schrijnwerker