Categorieën
hulpmiddelen

Hulpstuk voor het draaien van een appel

Een eenvoudig hulpstuk: een blokje hout met een houtvijs gemonteerd op een metalen meeneemring (zelf/ laten maken of aankopen). De meeneemring (kostprijs +/- 18.00 €) wordt gegrepen door de klauwplaat. Natuurlijk kan je ook een meeneemplaat (kostprijs vanaf +/- 20.00 €) nemen. De meeneemplaat biedt meer stabiliteit aan het werkstuk. In dit voorbeeld nam ik een ring omdat ik deze liggen had.


Op de ring schroef ik op een vlakke zijde van een blokje hout (beuk). Dan wordt de ring in de klauwplaat geplaatst en wordt het blokje in zijn gewenste vorm gedraaid.
Opgelet: schroef niet in de kopse zijde van het hout. Hier hebben de vijzen minder grip en kunnen gemakkelijker uitscheuren.


Nadien boren we met een klein boortje (2 mm afhankelijk van de dikte van de vijs) een gaatje midden door het blokje. (met een boorkop vanuit de losse kop)
Dan boren we langs de andere zijde het gaatje gedeeltelijk verder uit met een boor van dezelfde diameter als de kop van de vijs. Dan wordt de vijs door het blokje gevezen.

Even terug op de draaibank zetten en kijken of alles naar wens is. Als alles naar wens is, wordt de vijs vastgezet met een druppel lijm.

2 reacties op “Hulpstuk voor het draaien van een appel”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *